tiistai 26. kesäkuuta 2012

Tuijasta värii

Armi vinkkas kommenteis jotta tuijan käpylöist saap ruskiaa värrii.


No mie niit Juhannuspäivän sit ämpärillisen riivin, olivatkii sit hankalii saaha irti.
Yhest tuijast löyty tälläin pien pesä. Onneks ol tyhjä, ni en häirint poikasten elämää.


Oiskohaa tuo sen punarinnan joka ain välist pihas näyttääntyy, tai sen ilosen västäräkin joka myös on siin tuijan ympäril pyörint.

Keittelin eile sit niit käpylöit par tuntii, ja ruskiaa värrii  niist irtoskii.
Just ko sain langat laitettuu siihe värliemee ni alko satamaa, siin mie sit seisoin padan luona satteenvarjon kanss ja mietin jotta mitä täs nyt pittää tehä.
Puukorin päälle laitoin ison taasan (pesuvain) jottei halot kastu ja kattilan peitin vanhal pullapellil, isse kurkin kuistin ikunast ettei tuli sammu paan alla. Välist käin mittaamas liemen lämpöö jotta ei nouse liian korkiaks.
Onneks saje lakkakskii noppeest ja sain langat huuhottuu ilman satteenvarjoo. Nyt sajevettä riittää, kaik astiit on täynnä.


Mukavaa värrii tulkii. Tuo tummemp taittuu luonnos vihriään, ja on Jukolanpoikain vaalian harmaata lankaa, vaaleampi on aika lailla peessin ruskiaa ja se ol sitä luononvalkiaa lankaa.
Ehkä niit käpyi ois pitänt olla enemmän, mut ko miun kasarii (kattilaa) ei mahu ko ämpärillinen, ja ehkä niit ois pitänt keitellä viel kauemmin.
Miul jo sormet syyhyvää päästä neulomaa näist oma värjäämist korreist langoist sukkii ja tossuloit.

Ruusupuskast löyty kaunis kukka

mist lie sinne joutunu,leiskuvan keltast ja oranssii.
Joskus miul ol keltain lupiini, mut se hävis aika noppeest, oiskohaa tuo risteytyny punasen kans ja tulos on sit näi koria .
Iloist päivää kaikil, toivotaa et tännää ei satas.
7 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ihan minun värisiä !
Kyllä minä uskon että naapurit jo ovat ihmeissään Koso-tädin keitoksista. Millaisiakohan juoruja teidän kylällä oikein liikkuukaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Talvella on sitten mukava itsevärjätyistä langoista neuloskella ja muistella värjäyspäivän tunnelmia ja ilmoja. Nättejä ja maanläheisiä värejä, ovat minunkin mieleen. Tuo sinun innostuksesi tarttuu. Luulenpa, että minäkin kokeilen tuota hommaa.

Kauniita kesäpäiviä!

Anonyymi kirjoitti...

No eikös ole hyvä kun pihapiirissä kasvaa tällaisia hyviä väriaineita, tosiaan viime vuonna itse kokeilin tuijan käpyjä ja tänä vuonna myöskii meinaan. Kävyt yleensä ovat hyviä värin antajia. Vanhoja kuusen käpyjä kannattaa myöskin kokeilla, joita löytyy varmaan mistä puita kaadettu, kannattaa vähän murtaa niitä, siitäkin saa tota beessiä väriä. Liottaa jonkin päivän ja sitten keittelee ihan usean tunnin. Juhannuksen ajan värjäsin ja mukavaa oli, sai mielen virikettä!
-Armi-

Siskohanne kirjoitti...

Taas todella ihania luonnollisia värejä olet värjäillyt. Raaskiiko sitä noin ihanista väreistä mitään neuloakkaan? Minä olin toissasyksynä kasvivärjäyskurssilla, värjäsin siellä kaksi kiloa erivärisiä lankoja...en oo niistä vielä mitään muuta raaskinu tehdä kun yhden neuletakin...

Pipsan postit kirjoitti...

Hienoja värejä syntyy. Mahtaisko samat menetelmät sopia kankaisiin?

Anneli 2 kirjoitti...

Nythän sinulla on oikee väritysbuumi näissä lankahommissa.
Kauniin väristä jälleen kerran: tosiaan mukava talvella neuloskella töppösiä.

Toivotaan tosiaan ettei satais tännään, uhkaavia tummia pilviä tuolla kiertelee.

Mukavaa viikon jatkoa!!!

Riitta Sinikka kirjoitti...

Luonnosta saa kauniita sävyjä!