maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kiventieraa

Huomenta , taassiisa alotettaa uutta kesäisist viikkoo, kelit on hyvät, jos tykkää viiliämmäst, kykenee jottai pihamaallakkii tekemää.

Väripata on porissu, täl kertaa keittelinkii sotkusoppaa, ko laitoin jäkälää pattaa. Tätä kivien pinnal kasvavaa


harmaata kiventieraa. Se on aika hankalaa irrottaa mut satteen jälkee onnistuu parraiten, miul on sellai vanha nyrhi (tylsä) veissi jolla tätä aarretta rapsuttelen ämpärii.
Tään ottaminen ei sit kuulu niihi jokamiehen oikeuksii, miul onneks on omal maal issoi siirtolohkareit joist voin omal luval ottaa, mut viksu värjär ottaa ain joka kivest vaa vähäsen, ja jättää loput kasvamaa.
Sit tää pannaa liotettuin lankoin kans kerroksittain pattaa, kaavetaa vettä päälle jotta peittyyt ,lämmitettää sinne 85 asteesee ja annetaa olla siin tunnin verran, sit jätetää muhimaa siihe ast ko ves jäähtyy. Puretustahaa täs ei tarvita ollenkaa.
Sit alkaakii armoton huuhtominen, sill langat on kauhian roskaset, niiko kaik jäkälät ois juuttuneet lankoihi.
Kyl ne lähtee pois ko vaa huuhteloo, ja huuhteloo, ja nyppii  ja nyppii, jotta tuloksen saatas näin korreeta ruskiaa

Tää kiventieral saatu ruskia on yks miun lemppari näis värilöis.
Toine lemppar kukkii kukkapenkis


Valkia Iiris, joka alunperin on Tallinnast , toinenkii viel valkiamp Iiris on viel nupul. mut Piilu kukkii


Eikö ookkii komia kärhön kukka. Suur ja kerrottu, täänhää ostin kevvääl niil lahjarahoil.
Muut kärhöt kärsiit kevvääl hiirte hyökkäyksist, hiiret ko tykkäät syyvä kärhöin uusii versoi, mut mie urheest loukutin hiirii, parraan päivän jäi kolmekii loukkuu,sit ko versot vähä puutuut ni hiiret jättäät ne rauhaa, toivotaa jotta kerkiivät toisetkii kukkimaa.

Kiitoksii teil taas kommenteist ja vinkeist alunan hankintaa, ai ko mie olin taas hätäne, ois pitänt ensi kyssyy teilt, ja vast sit miettii koko apteekkii, mut tännää mään hakemaa kilon ja maksan siint kaikkinen tilausmaksuinee 31 euroo, vähä kirpasee, mut toisaalta kilol värjää kyl monta vuotta.Lopuks viel iiris joka ikämiehen mielest on maaliman rumin kukka, no onhaa tää "rakkus" vähä erikoinen,
mut ei mikkää ruma.
Nautiskellaa ja ollaa onnellisii.

24 kommenttia:

katjainkeri kirjoitti...

Jopas onkin mahtava väri langassasi, tuon eteen kannattaakin nähdä vaivaa. On varmasti aivan erilaista nitkutella tuosta kuin kaupasta ostetusta väristä, neuleesta tulee heti paljon tärkeämpi - luulen!

Sussi kirjoitti...

Kiehtovaa, miten eri luonnonkasveista syntyy värejä. Niin pehmeä sävy.

Anonyymi kirjoitti...

Onnistuneit värjäyksii etteeki päi toivottelen!
Jo sit meilkkii vettä tul, ko saavist kaatamal ja ukkone räiski.
Kaunist viikkoo!
mirjuska

Ilona Winebridge kirjoitti...

kauniin langan takia kannattaa nähdä vaivaakin;) värjään itsekkin paljon karvejäkälällä ja ihmeen hyvin se irtoaa langoista, vaik aikamoista sotkusoppaa onkin. täällä porisee paataman lastut ja omenankuoret parhaillaan värjärin padassa. voi et, miten mukavaa, kun olemme pääseet todenteolla taas puuhastelemaan patojemme äärellä!

Huopatossunen kirjoitti...

Mukavan väristä lankaa :) Sinulla riittää itse värjättyä lankaa vaikka kuinka moneen työhön.

MariL kirjoitti...

Hieno väri! :) Mulle pitäis tänään tulla alunapaketti, täytyy käydä samalla reissulla hakemassa värjättävää lankaakin, kun hakee paketin postista. Eilen jo keittelin nokkosliemen valmiiksi, koiranputket on ollu yön likoamassa, keittelen senkin tänään, että pääsee sit heti upottamaan langat, kun ne ja puretusaineet tulee. :) Ajattelin nyt aloitella ihan pienillä kokeiluilla, jos tämän kesän aikana saisi muutamaa kasvia testattua.

Tilkku & Tilkku kirjoitti...

Kauniin ruskea väri sinun kiventieralangassasi. Äitini värjäsi joskus myös sillä. Itse olen kokeillut vain verihelttaseitikkiä ja sipulinkuoria, mutta nyt pitääkin alkaa kuoria kiviä. Ihania kukkia, etenkin tuo Tallinnan tuliainen.

Heleena kirjoitti...

kauniin pehmeää sävy, kyllä tykkäisin minäkin! Kärhösi on ihana! Hyvää viileämpää viikkoa!

Miss Marple's cardigan kirjoitti...

Kateellisena katselen näitä sinun langanvärjäämisiä. Haaveilen itsekin jonain päivänä värjääväni itse langat kotikäyttöön..
Siihen asti tyydyn ihastelemaan toisten tekemisiä.
Hyvää alkanutta viikkoa!

Kankuritar kirjoitti...

Hei vaan, oletpas saanut tosi kauniin värin kiventierasta. Aivan ihana. Mökillä ollessa päätin, että kun seuraavan kerran sinne menen, otan värjäystarvikkeet mukaan ja keittelen ja värjäilen siellä, kun vesi on metrin päässä. Olen kerran kokeillut värjätä kieventieralla ja sormipaisukarvella, hyvät värit niistä tuli, mutta roskaista puuhaa se on. Kuitenkin on se sen väärti.

Ritva kirjoitti...

Olet sinä aika plikka näitä värjäyshommia tekemään, upeaa on....

enkulin käsityöt kirjoitti...

Sammalilla ja sienillä saa parhaat värit.

mummeli kirjoitti...

Komean väristä lankaa, ja noion paljon, siitähän tekee mitä vaan. Tuota värjäämis taitoo ei oo tullut opeteltua enkä edes nähnyt. Täällä olisi ollut nyt juuri kurssi siihen, mutta en jaksanut lähteä katsomaan.

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥ olisi niin kivaa värjäillä lankoja noin kauniiksi!

Anonyymi kirjoitti...

On tuossa värjäyksessä SUURI homma ,mutta lopputulos on kaunis.

Kiva sit talvella neuloa,muistella kesää ja miettiä ...olipa työ värjätä ja millä minkin langan on värjännyt.

Kukat on kauniita,näiden iiristen rumuudesta en tiä ,mutta onhan se horsmakin kukka ja "ruusu sellainen" ;))

Leppoisia värjäystuokioita ja kauneita värejä lankoihin loihtien !!!

-Tuula Iiris-

annikki kirjoitti...

voi että miten kauniita lankoja olet värjännyt ja paljon.tuokin olis sellanen opiskelemisen arvoinen taito.

elina kirjoitti...

Hienoja lankoja, ihan alan muuttua vihreäksi.(kateudesta:D)

Unknown kirjoitti...

Kauniin värisiä lankoja olet taas taikonut !

Kärhönkukka on todella nätti.

Ihan varmasti olen onnellinen ja nautin täysin siemauksin ♥
Mukavaa viikkoa !

Lisbet kirjoitti...

On kaunista lankaa tuo rusrii vär.Ja kaik kukatha ne on kauniita.Mut meijän lumipaallopensaasee iski joku kirva ja söi koko pensaan puti puhtaaks,ei oo ko ruskia ranka jälel.Tiijät sie mikä on olt asial?

kosotäti kirjoitti...

Voi pensasta, en osaa sanoa mikä siihen on iskenyt, liekö joku lumipallon oma tuholainen.

Kruunuvuokko kirjoitti...

Upea väri langoissasi. Kaunis on myös tuo kärhösi ja iirishän on aivan upea. Niin se on,että kauneus on kunkin katsojan silmässä.

Leena Kärras kirjoitti...

Saat tuon lankojen värjäämisen kuulostamaan niin helpolta että alkaa minuakin kutkuttamaan kokeilla... tosin ehkä jätän jäkälät rauhaan :-)

Sinipellavainen kirjoitti...

Minulla ei ole vielä kokemusta värjäämisestä luonnonmateriaaleilla, mutta eikö noita "jäkäliä" olisi voinut laittaa pesupussiin. Haittaako se jotenkin värjäysprosessia? Ajattelin vaan eivät sotkisi lankoja ja jäisi se ylimääräinen huuhteleminen pois.

Unknown kirjoitti...

Ihanaia kukkia sulla! Meillä pikkumuurahaiset oli tehneet ryökäleet pesän kärhön alle ja siitäpä se sitten kuoli. Tykkään kärhöistä ja muutenkin köynnöksistä. Tänä vuonna ostin köynnösruusun. Kissan pirulaiset haluaa aina käydä tarpeillaan sen juurilla, höh saas nähdä miten sen käy!