tiistai 10. joulukuuta 2013

Uusiks meni

Nyt sitä soppii laulaa lallattaaaa sitä, Rati,riti ,rallaata, ko pakkastakkii on jo 12 astetta.
Viimeviikol jo tein tään jutun aiheet, mut nyt vast kerkisin ne kuvata ja laittaa tänne.
Muistatta ko tein ovvee sen kranssin niist männyn juurist, ei sit voinukkaa pittää oves, ko niije myrskylöijen aikaan ja muutenkii ,se kolis ja rämis nii kauhiast, tuo mei arka toller pelkäs sitä kolinaa ihan mahottomast, koko ajan uikutti ja haukku. Tää mei koiruus ko pelkää muutenkii tuulta ja myrskyi. En mie raaskint toista kiusata kolinoil vaa tein pikasest sit uuven.


Ihan tälläsen tavallisen kataja kranssin, rusetin otin siit kolisevast. En laittant mittää koristuksiikaa ko niit on täs ihan omast takkaa


ko tarkkaa kassoo ni huomaa jot siel tääl kranssis on näit katajanmarjoi.
Nyt sit joku aatteloo jotta eihää katajaa saa ottaa, ei saakkaa, pilarikataja on rauhotettu, mut miul on tuol omas messäs sellain myrskys revent kataja joka on poikkikkii ni siint otan ain näihi ranssiloihi pienii oksii.
Miul on mukaan sellain iso ämpär joho napsin messäs valmiiksi näit ranssiloijen aineit, sillo ei tarvii katkoo koko oksaa ja voip kotoon sit het alkaa sitomise.
Täskii on pohjaan pajust kieputettu rengas.


Katajaa käsitelles kannattaa käyttää hanskoi, se ko pistelöö ikäväst, miul on ain sellaset vanhat nahkahanskat ko teen näit havujuttui.

Samal reissul otin mukkaa mustikan varpui ja sijoin niistkii kranssin, laitoin sen tuon korkian lyhyn ympärille kuivumaa ja viskasin nuo kulkuset siihe käsistäin. Olkoot toistaiseks siin.
Mie mietin tuon kranssin maalamist valkiaks, millähää tuo onnistuis,onks kellää vinkkei, maalil vai sellasel tekolumel?
Näije kummankaa kranssin aineijen ottamiin ei kuuulu jokamiehen oikeuksii, taas mie täst samast sanon, ko
se on vaa tärkiää. Käykää reilust kysymäs lupa messän omistajalt, hää saattaa näyttää teil vielpä paikankii jost voitta havui ym. ottaa. Myrskyn kaatamist puist, messän hakkuitten alta jne.
Mikkää ei oo nii ikävää ko se ko vieras  tulloo siun ommaa messää oksii katkomaa ja varpui raastamaa. Saati sit ko käyvää joulukuusii varastamas.
Kyl minnuukii mietitytti ko noit mustikan varpui katkoin, sillä nyt jääp monta mustikkaa saamatta, mut toisaalt taas ko meil noit varpui kasvaa ihan omas pihas ja mustikka kranssin voip huoletta säästää seuraavaakii jouluu, sehää ei karise niiko kataja.

Uusii lukijoitakii on taas tult, tuolt ulkomailt, tervetulloo heillekkii.
Oikei mukavaa tätä päivää, laittakaa hyväst päälle ko määttä ulos.


31 kommenttia:

Heidi - Sonnihaan keltainen tupa kirjoitti...

Kauniita kransseja! :) Minäkin katkoin omat puolukanvarpuni ihan tien vierestä - ajattelin, että siitä ei kuitenkaa kehtaa marjoja kerätä.

Huopatossunen kirjoitti...

Onpa kiva idea tuo mustikanvarpukranssi. Minä voisin huoletta ottaa mustikan varpuja vaikka kuinka, kun ne eivät ainakaan viimeiseen 16 vuoteen ole tehneet marjoja :D

TsiSanna kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
TsiSanna kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
TsiSanna kirjoitti...

Nätti kranssi! Mä haluan kanssa kranssin oveen, mutten vaan keksi millaisen tekisin!

TsiSanna kirjoitti...

Voi ei, tulipa moneen kertaan! No onhan tuo niin nätti kranssi, että kelpaa monta kertaa sanoa, mutta poista ihmeessä ylimääräiset jos pystyt!

möhönasu kirjoitti...

Kauniita kransseja :) Meidänkin vanhempi koira ei tykkää sitten myrskystä ollenkaan...pelkää raukka sitä. Väiski on ruvennut pelkäämään sitä uuren vuoren paukuttelujen jälkeen...sekin aika on kohta taas tulossa.

Sussi kirjoitti...

kauniita kransseja!

Amalia kirjoitti...

Kaunis tuo katajakranssi, eikä tarvii mitään koristuksii. Oisko spreimaali mitä tuohon mustikanvarpuihin?

eevamummo kirjoitti...

Kauniita kransseja, minä 'en voi' tehdä enää luonnonantimista, koska nykyinen kotini on kerrostalossa :)
Laitoin kuitenkin jouluisella silkkinarulla koristellun sydämen.
Kiitos, kun käyt aina kommentoimassa blogiani.
Hyvää joulunodotusta myös sinulle ja läheisillesi.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanat on kranssit.Just täs yks päivä kattelin metsässä mustikanvarpui et niist sais kauniin kranssin ja maalata se sit spreimaalilla.Mut kannattaa kuivattaa varpuja ensteks et maali pysyy ;)

Aikas tuima keli on täällä Itä-Suomessa -25.5 näi äkikseltään tuntuu aika kylmäle.

Mukavaa pakkaspäivää!

*Tuula Iiris*

Vanha rouva kirjoitti...

Kuivata mustikkakranssi ensin hyvin. Eli pane sisälle seinälle tai pöydälle ja anna olla rauhassa. Meniskö kuivumiseen pari-kolme viikkoa? No, kuivumisen huomaat, kun napsautat oksaa - jos se napsahtaa iloisesti poikki, niin kuiva on. Tosin tyvipuolella menee kuivumiseen enemmän kuin latvapuolella. Sinähän oot kärsivällistä sorttia, joten jaksat odottaa! Kun kranssi on kuiva, niin suhuttelet spreillä valkoiseksi. Jaksa suhuttaa pariin kolmeen otteeseen ja kuivattaa välillä, ettei maali ala valua. Näin minä oon tehnyt ja hyvä on tullut. Meinaan taas suhutella joulun jälkeen mustikkakranssini, mutta olkoot joulun ajan metsänvihreinä.

intsu kirjoitti...

Kyllä tälläinen luonnon omine koristuksineen oleva kranssi vaan on kaunein.

Kruunuvuokko kirjoitti...

Todella KAUNIIT KRANSSIT. Pylväskataja ei muuten ole enää rauhoitettu, vaan rauhoitus on purettu manner-Suomessa jo 2006. Kataja päinvastoin tuuheutuu (leikkaamallasi tavalla)ja siitä tulee entistä kauniimpi. Tiedän kokemuksesta mistä puhun, sillä olen testannut asian omalla pihallani kasvavilla katajilla. Vuosittaisilla lepoajan leikkauksilla luonnonkatajia ei uskoisi samoiksi, kuin ne olivat ennen leikkauksia. Suomessa yhä edelleen turhaan arastellaan havujen leikkausta.

Ritva kirjoitti...

Voi että on kauniit kranssit, Itse ajattelin, että oisit sen rämisevän laittanut pöytäkoristeeksi,mutta en löytänyt kuvaa siitä blogistasi vai oliko sulla siitä kuvaa.....että oisko sopinut...

Ja tuo vesikelkka, voi ihanuus!

Valoa ja iloa elämääsi, joulun valmisteluja pikku hiljaa...

Tanni Kotipellolla.. kirjoitti...

Sinä olet kyllä Kranssi-taituri!!!

mummeli kirjoitti...

Niin kauniita kransseja, mielettäääömän ihania. olet kyllä taikuri niiden kanssa.

elina kirjoitti...

Hienoja kransseja. Vanha rouva antoi jo hyvät neuvot spreijaamiseen. Onnistuu varmasti, kunhan kuivaat kranssin ensin. Minä tykkään luonnonvärisestä ja olenkin antanut mustikanvarpujen ruskettua kauniiksi ja kranssi on ollut meidän ovessa jo monta vuotta.

mrs.c kirjoitti...

Ai jehna ku paasis tommosia vaantamaa, taal vaan ei luonnon antimia juur ole, kun ei oikeen luontoakaa varsinaisesti, kaupunkiasuminen on siita kurjaa :(

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥niiiin kauniita!!

Maatuska kirjoitti...

Taas on aherrettu...
Hei sinulle on pikku muistaminen blogissani, ole hyvä!

Tilkku & Tilkku kirjoitti...

Ihanat kranssit, minä tykkään tuollaisista metsän antimista tehdyistä ja pelkistetyistä. Voisikohan se kranssin värjätä valkoiseksi tekolumella purkista sumuttamalla.

Unknown kirjoitti...

Niin on kauniin pyöreä ja muutenkin täydellinen kranssi !

annikki kirjoitti...

kauniin vihreät nuo kranssit ja aitoja luonnon kasveja.mie en niitä maalais millään.

Maija kirjoitti...

Kranssi-taituri oot, tosiaan!
Mää oon miättiny, että hakisinko kuusen viäreisestä mettästä. Luppaa en viittis kysellä ku se pappa ei ymmärrä mittään ja se mettä on ihan oman onnens nojasa.

Kirsikka kirjoitti...

Nätit kranssit oot vääntänyt. Meillä naisilla ei sormet jouda juur olla paikallaan aina jotai pitää olla tekemäs.
Hyvää keskiviikkoa.

Huopatossunen kirjoitti...

Blogissani on sinulle haaste :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Nämä luonnolliset kranssit ovat kauneinpia.

SUVI KORPELA kirjoitti...

Ihanat kranssit :)

Tuomontuvan Anni kirjoitti...

Heippa:)
Ihanat kranssit, luonnon antimista tulee tosi kauniit, niin puunoksa pätkistä kuumaliimatuilla, kuin havupuu oksista tehtynä.Olen joskus vääntänyt kaadetun koivun oksista ja siihen lisäsin katajasta pieniä nippuja, jäkälää ja puolukanvarsia, joissa oli vielä muutama marjakin lisänä. Vein jouluksi isän haudalle. Aikas roskaamista, kun keittiössä niitä värkkäsin, pikku hämähäkit ja muut ötökät juoksenteli hädissään pöydällä ja lattialla.

Tuija kirjoitti...

Oon haaveillut tälläsen kranssin tekemisestä, mutta en tiedä osaiskohan sitä :)