torstai 9. heinäkuuta 2015

Sillä sipuli

Monet tykkäät sipulkeitost, väittäät jotta se on mahottoman hyvvää, oon olt erimielt, mut nyt hiljallee alkaa miunkii miel kääntyy siihe suuntaa jotta sipulkeitto onkii mahtavaa.
Vaa älkää luulko jotta mie sitä syön en tokkiisa vaikka koko aamun keittelinkii ja välist tuo kiehu hellallekkii ja torppa hais sipulille oikee kunnol.


Arvasittahaa työ jotta punasipulin kuorethaa tuos kiehuut ja värjäämistä varte. Koko talven oon nuita keränt ja nyt niit ol sellaset 150 rammaa.
Toista tuntii noit keittelin ja jäähyttelin lopuks sitte langat liemee ja tälläsii sävyi sielt tul.


Niiko ain ennenkii ni tuo kuviin pienennys vääristää sävyi, mut oikial on 300 rammaa sellast sammaleen vihriää ja vasemmal samanverran oikee kauniin heliän vihriää.
Lientä jäi viel mut lanka loppu.

No nythää mie alotinkii vikapääst tätä juttuu ,ko täs taannoin satuin kauppaa just parraiks ko siel siivottii sipullaarii. Myyjä ol viskont kuoret lattialle ja mie mänin sit kysymää jotta saisinks mie nuo kuoret tuolta lattialta, vähä se myyjä minnuu kasso, jotta mikä mamma se kuorii hinkuaa ko kokonaisii sipuleitkii ois tarjol.
Mie hälle kerroin värjääväni lankoi ja just nuit sipulinkuorii siihe hommaa tarviin.
Niist keltasist kuorist tul sitte nää uppeet värit.


Tuos päällimäiseen on ensmäinen keitos, oikial toine ja vasemmal kolmas.
Nii se on jotta sipulist tullee hyvvää soppaa ja komioit värilöit.

Oikee mukavaa loppuviikko teil jokkaiselle kiitoksii taas kommenteist ja tervetulloo Mervi mukkaa porukkaa.
Tavataa taas ensviikol ja sillo pagistaakii ystävist ja ihhaillaa kukkasii.


28 kommenttia:

Apris kirjoitti...

Minä kun en näistä värjäyksistä ymmärrä, niin siksipä ihmettelen että punasipulin kuorista tulee vihreää väriä. Olisin kyllä odottanut punaista tai ehkä sellaista violettiinkin taipuvaista. Mutta ihanat vihreät langat sait.

AnniK kirjoitti...

Kauniita värisävyjä! Huumaavissa sipulituoksuissa on varmasti kivaa tehdä värjäyshommia. Minulle kyllä maistuisi se sipulikeittokin :)

Tuula - Villatuta kirjoitti...

Ihania sävyjä luonnosta, langoista tulee niin upean värisiä.

intsu kirjoitti...

Voi,voi ,lankoja minäkin viikonloppuna olen koulun puiteissa menossa värjäämään.

Kissa-akka kirjoitti...

Ihania, lämpimiä, pehmeitä, herkkiä värejä!

Leena kirjoitti...

Ihania värejä! Mutta sipulikeitto, ystävällisesti: kiitos ei! Syön sipulia vain raakana!

Huopatossunen kirjoitti...

Komean värisiä lankoja.

Sussi kirjoitti...

kauniit värit! Minuakin hämmästyttää se, että punaisesta sipulista tulee keltaista.

*VEKKI* kirjoitti...

Juuri eilen pohdittiin, että saako punasipulista sitä ihanaa tummaa violettia väriä. Ei näköjään saa. Olipa kiva sattuma. Mutta niin nättejä värjäyksiä.

MariL kirjoitti...

Oijoi, mitä vihreää! :) Minä tänään juuri ostin punasipulia ratatouillea varten, ja siellä sattui olemaan paljon irtokuoria laarissa, joten kuopaisin pussiin niin paljon kuoria kuin kehtasin sinne yhden sipulin seuraksi. ;) Samaan tapaan ruukaan kuoret kaapia laarista aina, jos punasipulia ostan. Olen kyllä isäni vaimoa pyytänyt aina välillä tuomaan heiltä punasipulin kuoria, kun he sitä punasipulia itse kasvattavatkin, mutta hän oli muistanut väärin, ja toi sen sijaan kaksi kassillista keltasipulin kuoria... ;) Taisi siinä mukana tulla pikkupussillinen punasipulinkin kuoria, mitä heillä sillä hetkellä sattui enää kellarista löytymään. Kunhan saan tuota lankavarastoani vähän vajaammaksi, niin täytynee sitten katsoa, paljonko tässä on parissa vuodessa noita punasipulin kuoria kertynyt, ja alkaa testata niitäkin. Vaikka tulee keltasipulin kuorellakin nättiä - ja ne kuoret eivät minulta taatusti vähään aikaan lopu. ;)

Stiina kirjoitti...

Ehkä siun keittotyylillä sipulikeitto ei ole kovin terveellistäkään...mutta hienoja värejä syntyy ;)

mustakissa kirjoitti...

Sipuli on kyllä mun lemppari, mitä värjäyksiin tulee. Vaikka on niitä muitakin kivoja...
Kauniita värejä:)

Tilkku & Tilkku kirjoitti...

Ninunkin mielestä sipuli on parhaimmillaan väripadassa. Upean värisiä lankoja.

Amalia kirjoitti...

Kaunnit ovat taas langat, etenkin tuossa alakuvassa vasemmalla.

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥nämä sun langat on niin kauniita! Minä haaveilen just tuollaisista neuloa itselleni villatakin.

Väkertäjä kirjoitti...

Arvasin melkein heti, että värjäysjuttua tulee :) Kyllä se vaan olis hauska keitellä kasvissoppaa ja upottaa sitten langat ja katsoa, mitä tuleman pitää. Luovaa touhua.
Edellisen jutun nyörityskonsti on mainio!

Sude kirjoitti...

Sipulihan on niin hyvää ja terveellistä ja kun kuoretkin voi hyötykäyttää niin todellinen aarre kasvimaailmassa. Minulla oli pikkutyttönä aina raaka sipuli taskussa ja haukkasin siitä palasia välillä, oliskohan ollut joku puutostauti =D

Kankuritar kirjoitti...

Ihanat värit! Täytynee tehdä lähikaupan kanssa diili, jotta saisin heiltä noita keltasipulinkuoria. Punasipuleita käytän hyvin harvoin, joten se materiaali ei ole minun saatavilla.
Jatkeaan värjäyksiä!

Vanha rouva kirjoitti...

Mustikoillakin voi värjätä. Todistettu on. Vanha herra söi mustikkasoppaa ja oli tohkeissaan loiskinut sitä lattiallekin. Tassutteli sitten ympäri huushollia ja sinisiä varpaita löytyi mun nelimetrisistä räsymatoista, jotka sattuu olemaan valkoiset. Eivät ole enää. No matot meni rullalle ja lensi kartanolle - Vanha herra perässä. Kerran s emuuten värjäsi meidän valkoiset pussilakanat kissinpissinvärisiksi - ja ihan ilman sipulinkuoria.

Virpi kirjoitti...

Voi kun on niin ihania värejä :)

Maija kirjoitti...

Kyl on niin hianoja värejä taas! Mää muuten kävin teillä taas unissani, se oli tosi kiva uni. :-D

Helmi kirjoitti...

Voi hitsin vitsi, kun on nätin vihreitä lankoja!! Ai että

satunNainen Paula kirjoitti...

Kasvivärjäys vie mennessään, ihanaa puuhaa!

Irmeli kirjoitti...

Kauniita luonnonvärisiä lankoja. Minäkin keräsin kuoria kaikenmaaliman värjäyksiin ja sain vanhan vesipadanki siihen hommaan, vaan ei tämä tyttö oo joutanu semmosiin puuhiin. Että, jos laitat mulle osoittees...(olen hukannut sen), niin laitan osan sulle. Menee parempaan käyttöön :) Ne ovat kyllä sekaisin sekä puna-että valkosipuli.

Ilona Winebridge kirjoitti...

mul kyl kelpaa sipulit molempiin sekä soppaan et värjäykseen;) sateet on ilmeisesti sinutkin ajanut sisälle värjäilemään. tääl on ollut vain pari poutapäivää, kesä on ollut värjäämisen suhteen tosi harmillinen

Kukkaiselämää kirjoitti...

Vau, miten upeat värit! Löytyipä sipulille käyttöä! Minäkään en sipulikeittoa syö...

Maatuska / Selätön puutarhuri kirjoitti...

Satuitpa oikeaan aikaan kauppaan. Mitä tosiaan lie myyjä miettinyt, kun keräilit kuoret parempaan talteen, hih hih :D
Komian värisiä lankoja tuli. Minä keittelen pääsiäisen aikoihin kananmunat sipulikuorivedessä ja tulee komeita munia.

Unknown kirjoitti...

Oi että, siulla on se joka kesäinen kiva puuha menossa.Tosi kauneita sävyjä oot saanutkin lankoihisi.Ite en värjää muuta sipuleilla kun kananmunia pääsiäisenä kuten tuossa edelläkin.Kiva nähdä sit syssymällä mitä ihanuuksia neulot niistä,mielenkiinnolla odottelen ;)kivoja värjäyshetkiä.