keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Moni saa sukkansa helpommalla

Rupesin ihan miettimää tätä miun värjäystä, jot onks täs mittää järkee, ko ens ostetaa kaupast langat,
puretaa valmiit kerät, tehhää vyyhit, siotaa ne kii, panna vettee likkoomaa.


Sitä enne ollaa juostu pitki messii ja pellonreunoi ja ojanpientareit, kerräämäs sammalii, jäkälii ,ohdakkeit koiranputkii, luppiineit ja millo mitäkii. Itikat syöp, paarmat purree ja nokkosetkii poltteloo, vuottakkaa vaa vihulaiset teikii vuoro tulloo ja jouvutte siihe mustaa pattaa jos niit kasviloit keitellää, jäähytettää liemii, siilataa roskii ja ...


sit keitellää  lankoi ,vahitaa lämpöi , lisätää puit, haistaa savulle, mutta eipä syö itikat.
Huuhotaa kylmis vesis, ranteet kipiänä ja vihdoi saahaa uus värjätty vyyhti narulle kuivumaa.

kiventieran jälkiväri +hiukan alunaa, luonnossa oranssisempi.

Sit taas keritää kuiva vyyhti kerälle, jos saahaa ikämies vyyhin pitäjäks ja vihdoinkii päästää neulomaa sukkii. Niipä nii, onks täs mitttää järkee,

viimekesän värjäyksestä neulotut

ko kaupan hyllyt notkuu mitä kommeempii lankoi, senku vaa ostaa ja alkaa kutomaa.

On täs järkee tää on nii mukavaa ko ain vuottaa jännityksel jot millain vär sielt paast nyt tulloo ja viel ko sain tään uuven " raamatun" jos on uppeit ohjeit, mahtavii kuvvii langoist, mie mään ihan sekas ko luven tät

tekijät:Riitta Aitomäki  ,Hans Colliander  ,Heikki Kotiranta

miun pittää kokkeilla tuot ja tuot, ja tuotakii ,kääk ... Koso-täti taitaa olla sekasi langoist.

Mukavaa päivää jokkaiselle.

29 kommenttia:

katjainkeri kirjoitti...

Niinpä nii, kyllä siinä vaan järkeä on kerran siitä saa iloa ja mielihyvää ♥

Sirpa kirjoitti...

On tuossa kyllä kova homma,mutta kun palkkioksi aherruksesta saa noin kauniit sukat,niin KYLLÄ,järkeä on! :)

Anneli kirjoitti...

Samaa minä olen ajatellut tomaattien kasvatuksesta. Kaupasta niitä saa kesällä halvalla. Mutta on se oma tekeminen vaan niin kivaa.

Eikä varmasti ihan saman sävyisiä lankoja löydy kaupoista !

Kiitos siitä eilisestä rutistuksesta, olikin oikein kunnon rutistus ♥

Kruunu Vuokko kirjoitti...

EI löydy kaupoista noin upeanvärisiä lankoja.

mummeli kirjoitti...

Ei siinä ole mitään järkeä, ei. Kun sitä noin alat pohtimaan niin siltä se tuntuu ettei järjen kanssa mitään tekemistä. Mutta kun valmiita lankojasi sitten katsoo ja noita ihania sukkia. On, on siinä järkee ja paljonkin. eit mistään saa noion ihanan värisiä lankoja, niitä katsoessa sitten järkikin palaa työmaalle. Ihania on työsi tulokset!

Virpi kirjoitti...

Mutta kun ne on itsevärjättyjä ja tehtyjä, niin mikä sen parempaa. Saahan niitä villasukkiaki kaupasta ostettua :)

Anonyymi kirjoitti...

Niihä sitä aina ajattellooo onks mitään järkee ja onhan siinä... se tekemisen ISO ilo ja lopputulos vielä parempi.

Ja kun ite tykkää touhuta niin siinähän se.

Mie oon aatellu et minkä väristä lankaa tulee kissankellon kukilla ,tuleekohan ihanan sinistä niinkuin ne kukat.

Ootko koskaan kokeillu??Entäs punajuuren kuorilla??

Ite en oo värjäilly mut ois "joskus"kiva kokeilla tuokin homma.

Sie oot ahkera kun jaksat touhuta vaik niis on työtä.

Kivoja värjäystuokioita ja kauneita värejä tulkoon!

-Tuula Iiris-

Anniina kirjoitti...

Jos aina ajattelisi, että mitä järkeä, niin aika moni mukava asia jäisi tekemättä. Jatka vaan, on niin upeita värejä! Aivan kadehdittavaa tuo sinun puuhasi.

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥ voi,ystävä, missä sitä yleensä on "järkeä"...Varmaan kaikessa, mistä tulee hyvä mieli, ja hyvää mieltä jaat näin meille muillekkin roppakaupalla juttuinesi, kuvinesi!♥Kiitos!

ArmiL kirjoitti...

Värjääminen on jo itsessään niin ihanaa puuhaa kuin olla ja voi, siinä mieli rauhoittuu kun metsässä ehtii tarvikkeita värjäykseen, ei siinä paljo itikat vaivoo enää, en tiijä sitten jos karhu tulisi vastaan... ei sitä mieti sillä hetkellä... mitehän aikaseen värjäyssienet alkaa nostaa päätään.... ja tuleeko niitä miten:)
Meillä on hyvä harrastus Koso-täti, moni asia siinä sivussa unohtuu mm. noi kivut, sitä jaksaa ja sietää sen kivun sitten paremmin.
Mutta nautitaan värjäyksestä... itse olen katsellut kasveja sillä silmällä että jotain vois yrittää värjätä, mutta kun se potku takamukseen pitäis saada... lääkkeet väsyttää aikalailla tällä hetkellä.

Stiina kirjoitti...

Niinpäniin. Tuo on yhtä "järkevää" kuin tää taiteilu muillakin rintamilla. Kun meissä asuu tämä tekemisen hulluus ja ihanuus. ; )

Tuulia kirjoitti...

Kuulostaa hyvinkin järkevältä, pitäisi itsekin kokeilla!

annikki kirjoitti...

no onhan siinä toki järkeä kun saa kauniita lankoja ja saman värisiä ei kaupassa ole.ja siinä on huvi ja hyöty yhdessä.

Emilia kirjoitti...

Noin kauniin värisiä lankoja ei kaupasta löydy, joten onhan siinä järkeä! Ja mikäs sen jänittävämpää, kuin seurata minkälaista lankaa keitoksesta milloinkin tulee!

Emilie kirjoitti...

Pitää virkeänä ja terveempänä, ei niin kolotukset tunnu, kun jotain suunnittelee :)
Taijan pistää paremmaksi tuossa Onko järkee? kysymyksessä. Kun halusin angoralangasta sukat, niin ostin angorakanin ;D Miten ois ollut helppo ostaa angoralanka tai sukat valmiina, mut eipä tullut mieleenkään. Taitaa olla angorakarvat tuolla pussissa vieläkin, ei oo muistanut kehrätä :)

Ilona Winebridge kirjoitti...

eihän missään itse tekemässä oo järkee, jos noin lähtee miettimään, mut ihmisen kädet on luotu työntekoon ja se pitää myös mielen virkeänä;) kauniita lankoja keittelit ja kuten sukistasi näkee, luonnon väreillä värjätyt langat ovat kauniita. oletko värjännyt kehräämöltä ostettavia kasvivärjäykseen erityisesti sopivia villalankoja, niissä värit vielä pehmeämmät kuin tuossa 7 veikassa. itse värjään pääsääntöisesti niillä ja vain asiakkaan erityisestä toiveesta jotain muuta lankaa. tänään padassani porisi paatsamanlastut ja erilaisia kasvisekoituksia:))

elina kirjoitti...

Ei ole järkeä, ei varmasti, mutta iloa senkin edestä. Jo se, että saa itse tehdä ja näkee työnsä jäljen on niin palkitsevaa ja tuo onnen tunteen tullessaan.
Ei niitä iloja liikaa elämässä ole, joten nautitaan näistä pikku järjettömyyksistä

Anne-Riitta Laukka-aho, ArtBox kirjoitti...

Ihan vähän kateeks käy nuo pikkuisen suuritöiset sukat!

Lisbet kirjoitti...

No vopha olla sellsiiki jotka ajatelloot jot "höperön" homaaha tuo on.Mut mist ise tykää niin sitä tekköö.ja tuosha näköö kättesä työn tuloksen.Värjäile vaan lankojais kaikes rauhas.

Sussi kirjoitti...

Ei niissä kaupan langoissa ole noin upeita sävyjä.

MariJ kirjoitti...

Sulla on sama raamattu ku mullakin, tosin mun kirjan omistaa Oulun kaupunginkirjasto, on vaan lainassa. :D Mulla on nyt eka värjäyskokeilu takana, ja samaa mietin, että työlästähän se on. Mutta mun mielestä jo se värjätty lanka on valmis käsityö, vaikkei sitä sukiksi tai muuksi kutoisikaan. Mahtavat sukat on kyllä tuossa kuvassa! :)

Tarina kirjoitti...

Langan keittelyvärjäys on sitä hulluutta hauskimmasta päästä.
Siinä saapi liikuntoa, lähiympäristön tuntemusta ja eläin/hyönteis- ja kasvituntemusta. Näkee valtaisan öttiäiskirjon kertaheitolla.
Lopputuloksena on täysin uniikkia lankaa sekä neulomuksia.
Poriskoon lankapatasi iloisesti!

Kukkaiselämää - My flowering life kirjoitti...

Hih, voi kai sitä seota langoistakin! Minä aina sekoan kukista.

Kirsikka kirjoitti...

Voi mahoton on tuo ruskea sävy langoissa komia. En ehdi kurkisrella tarpeeks usein blogissa kun tulee uutta postausta.

Ylva Carennah kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ylva Carennah kirjoitti...

Kuuleha sie kosotät', kyl täs loppuin lopuks on paljonnii järkee. Mie vast äsköttäin alottelin koko kasvivärjäysharrastuksen, mutt oon jo kovin tykästyksissäin. Tehastekosis langois on niin kalsiat ja kylmät sävyt - jo ekoist värjäyseristäin mie huomasin, ett tästhän tulloop nii kaunehii ja lämpösii värilöit, ei tehaslankoihi näi komioit värisävyi tunnuta nykysellää tekevänkää, ko mitä kasviloil saap aikaan. Ja tää on sitä kaunihitten ja hienoin perintein ylläpitoo. Ja sehä se viel lisää niitte sukkain lämmittävyyt, ko talvel niit sukkii jalassa pitäissäns voi muistella kesää ja niit kasvei, joist kukin väri on syntynt. Kyl tää on jotai nii hienoo, ett mein kannattaa säilyttää nää perinteet, jott'eivät vaipuis unholaan - ko se ois aivan hirviä sääli. Muute, sie voit säästää isseltäis yhen työvaiheen vaivan - mie oon sattunt löytämään Internetistä yhen lankakaupan, jost' saap ostaa vyyhtilöit, joist tarvihtoop vaa vaihtaa pasmalangat löyhempii, sitoo haltijalanka ja pessä villapesuaineel, ja sit hyö on valmihia väripataan, kohan hyvin huuhtoop pesuaineet poikkee. Mie isse tilasin sielt langat ekaan värjäyskokeiluuni, ja oon kyl hyvin tyytyväin lankain laatuun. Nii pehmosii, eivätkä kutita, nii höist neuloop vaikka mitä, vaik kaulaliinoiki! Mie isse ostin sielt ohutta sukkalankaa ja paksumpaa sukkalankaa, mutt siel on muitai lankoi tarjol. Käyhä vilkasees, jos sielt jottai siullekkii löytyis! http://www.lankakauppakuje.fi/kauppa/index.php?main_page=index&cPath=65_76

Arkimamma kirjoitti...

Voi että, oot alkanut värjäyshommiin tässä kun en ole ehtinyt käymään, ihanaa! Upeat sukat on syntyneetkin <3

Huopatossunen kirjoitti...

Mitä turhaan nähdä vaivaa kun kaupasta saa valmiit sukat ;)

Kyllä itse tehty on aina itse tehty. Sen lisäksi että saat uniikit sukat, saat meidät lukijat iloisiksi värjäystarinoillasi.

Mukavaa viikonloppua!

Lea P kirjoitti...

Voi miten kiva kirjoitus ja järkee on sun sukkalankahommissa.
Järkee ne väittää olevan huonosti noissa tilkkuiluhommissakin, ostetaan kallista kangasta pieni pala, pilkotaan se ja ommellaan sitten toisen pilkotun viereen jotta taas saataisiin ehjää pintaa. Ja jos sattuu olemaan liian vaaleaa niin eikun teehen tai kahviin hiukan taintumaan ;D
Muuten, voisko tuon kiventierasilpun laittaa edes valoverhopusseihin jotta ei niin sotkeentuisi lankoihin.