maanantai 1. heinäkuuta 2013

APUVA!!!!

No alotettaa taas, jotta oikei mukavaa Heinäkuuta vaa kaikil, sillä eilehää ol viel kesäkuu, näi hupa mie oon päästäin:)
Mut nyt mie tarviin appuu, sillä kassokaas mitä mie eile sain


täs kasas on seissämän isoo vanhaa, paksuu pellavalakanaa, ja muutama hantuuki (pyyhelina) nää ol sellases kopas jos ol pohjal sanomalehti vuuvelt 1944, ja miul kerrottii et nää lakanat on sitäkii vanhempii, osa on iskemättömii.
Nyt mie tarviin tietoo, jot mite nää pestää, ja voiks näit värjätä mitekää, ko luulen jotta kaik ajan tuomat tahrat ei lähe pois, ja jos näit voip värjätä ni voiks noil kasviväreil joit keittelen.??? Neuvokaa nyt hyvät ystävät.
Ajatuksii näije uusiokäyttöö kyl on, osast teen tunikoit issellein, osat verhot ja tyynyi.
Mie näin eile niin kommeit vanhoi kästöit jotta mänin mykäks, osa ol ihan 1900  luvun alkupuoleltkii.

No nyt ollaa näit valkeit lakanoit käännelty ja väännelty ni laitetaa vähä värrii tulemaa, täs viimoset keitokset


nää värit on sellasen koktaalin tulos, heittelin pattaa, revonpavun lehtii, sananjalkoi, luppiinin lehtii ja rohtoraunioyrtii, keittelin par tuntii ja tuloksen ol mahottoman hyvä liemi joka tuoksu älyttömän hyväl.
Oikian puolenen vyyhti on alunan kans ja vasempaa laitoin ihan hyppysellisen rautaa.
Näit sekotuksii on mukava kokkeilla, ko lopputuloksest ei oo mittää tietoo.

Kiitoksii teil kaikil jotka kiersitte eile miun pihamaata, jatketaa kierrosta seuraaval kerral.
Alotellaa oikei mukavaa viikkoo.


21 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Mahtava lahja!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos pihamaa kierroksesta,äsken käin tekemässä sen ja kommentinkii jätin =)

No oot saanu aarteet..pellavaista...nuo on vahvaa kangasta ja kaikenlaista kivaa saat tehtyä.

Mie en kyllä siitä värihommelista ossaa sannoo mittää.

Mutta kannattaisko koittaa keittä padassa niinkun "ennenvanhaan"ulkona äitinkii keitti kaik lakanat ja tul valkoiseks kun mitkä ei tahran tahraa.

Langat on kauniin väriset.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

-Tuula Iiris-

MariL kirjoitti...

Oon kateudesta VIHREÄ, kun katson tuota sinun vasemmanpuoleista lankaa... ;) Ruohot taitavat olla kirjaimellisesti vihreämpiä aidan (tai Suomen) toisella puolen. ;) Mutta jospa minunkin langat alkavat vihertää, kun saan lupiinituliaisia itärajalta muutaman viikon päästä (täällä niitä ei kasva).

Kasviväreillä voi käsittääkseni värjätä puuvillaakin, mutta tarttuu tietysti eri tavalla kuin villaan. Kokeilemallahan se selviää! Pistä vaikka ensin joku koetilkku uimaan.

Maahiska kirjoitti...

Pellava värjääntyy kehnohkosti kasaviväreillä, koneväreillä itse värjäilen ja kyllä vanhakin pellava sen kestää. Ennenvanhaanhan pellavan värjäykseen käytettiin virtsaa yms hehkeää edes jonkinlaisen värjäystuloksen takaamiseksi, mutta.... ;p

Ihana lahja kyllä tuollainen, aare oikein. Niissä voi aluksi vaikka kieriä ja pyöriä (suosittelen pehmeää alustaa) ja nuuhkutella pellavan tuoksua.

margsan kirjoitti...

Mahtavaa kerrassaan tuommoinen lahja! Punasipulin kuoriväri tarttuu hyvin pellavaan ja lupiinikin, alunapuretukset. itse varmaan tekisin ensin ns koepesun jollain noista vaikkapa60:s asteessa. Nimittäin, jos värjää kasviväreillä, kaikki tahrat ja haalistumat erottuu selvästi. A-K Tetrin kirjassa, Kasvivärjäys, on hyvät esipesu- ja värjäysohjeet pellava/puuvillakuiduille.

Sinipellavainen kirjoitti...

Värjäämisestä kasviväreillä en tiedä mitään. Tahrat saa varmaan pois kloriitilla. Pullon kyljessä on tarkka ohje. Tahranpoisto kannattaa tehdä pesukoneessa.
Vanhat pellavat ovat niin upeita ja niistä voi tehdä vaikka mitä ihanuuksia!
Hauskaa alkanutta viikkoa.

Unknown kirjoitti...

Kuten edellinen Kloritella minäkin olen vanhoja valkoisia valkaissut. Luulisi pellavan kestävän.
Näen jo sielunisilmillä noista tekemiäsi pitkiä laudeliinoja. Kaitaliina pöydälle, pitsi molemmissa pitkissä sivuissa ja paljon muuta, alkoi heti raksuttaa :D

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥ oi,mitä ihanuuksia! Minä pesen pesukoneessa kuumimmalla ohjeella ja bioluvililla, ja värjään Dylonilla. Dylon kyllä haalistuu auringossa, joten ei kannata laittaa esim. verhoja ihan sellaiseen kohtaan mihin aurinko paahtaa. Jos jää läikkiä, joko leikkaan palat niin,etten käytä niitä kohtia, tai peitän vaikka pitsillä (pitsit voi värjätä samalla kuin lakanatkin) tai annan vaan läikkien reilusti olla :) Toivottavasti oli jotain iloa mun höpinöistä :)

Kankuritar kirjoitti...

Käsityöntaitajalle tuollainen 'saalis' on kyllä aarre parhaimmasta päästä. Jaa, enpä osaa neuvoa antaa, mutta itse kyllä kokeilisin pestä yhden lakanan pesukoneessa ihan 90 asteessa ja käyttäisin tahrasuolaa ja valkaisuainetta yhdessä pesuaineen kanssa, jos nimittäin haluat valkoista saada.
Iahan värisiä lankoja. Arvaa vaan miten harmitti, kun omista keitoksista jäi mitä ihanampia väriliemiä ja lankaa ei ollut!!

Altocumulus kirjoitti...

Hienoja värjäyksiä täällä ja kiva tutustua uuteen blogini lukijaan samalla. :)

Unknown kirjoitti...

Ihana lahja todella. Pellavan voi pestä tosi korkeessakin lämpötilassa. Mitä korkeempi sen parempi. Itse olen pessyt pellava liinoja 60 asteessa mutta voi pestä korkeemmassakin.

Hilkka kirjoitti...

Hei! Tuli mieleeni jotta haluaisitko/ tarvisitko kuivattuja horsmankukkia ja koivunlehtiä värjäyksiin. Olen kuivannut niitä 2-3 v. sitten tarkoituksena tehdä niistä teetä, mutta ei ole tullut juuri niitä käyteltyä. Kysyn nyt ennen kuin heitän ne kompostiin.

Sinipellavainen kirjoitti...

Väreistä parhaiten kestää Semitone-värit. Netistä voi googlettamalla lukea niistä lisää.

Lisbet kirjoitti...

Jo olet saant ihelleis tekemistä ko nuo kaik tiet joks tekeleeks.miun reissuin sin Lumvaaraa män hyväst vaik olha siel ylen kuuma.

Paula Kristiina kirjoitti...

Olet saanut kyllä kauniita lahjoja! Valitettavasti minulla ei ole tietoa värjäyksestä tai pesuista. Noista kyllä riittää tekemistä. Kauniita lankojakin olet värjäillyt ja tulipa niistä upea huivi. Mukava pihamaa kierros sinun pihallasi, aivan ihania juttuja siellä.
Oikein mukavia kesäpäiviä sinulle♥

piritta kirjoitti...

Minä en ymmärrä langoita mitään, mutta kiinnostais tietää mistä saa noin kauniin kesäisen taustakuvan ?laitatko linkin, jos kuva ei ole omasi.?

kosotäti kirjoitti...

Pepita, tausta on bloggerin omista taustakuvista. Poikani laittoi sen joten en tiedä tarkempaa.

sinisukka kirjoitti...

Uskomattoman upea lahja!

Kainis kirjoitti...

Minullakin on eräästä muutosta pyykkikori puolillaan pellavaista, lähinnä pyyheliinoja. Sainpa mukavasti ideoita pesuun näistä kommenteista.

Delffi kirjoitti...

Hei ja kiitos blogini komemntoinnista. Kerrottakoon että tuulimylly on seissyt tuolla paikalla vuosikausia, 80-luvulla se lahosi ja kaatui. 2000-luvun alkupuolella naapurin veljekset päättivät tehdä paikalle uuden ja sitä ovat rakentaneet vähitellen. Nyt se on ollut jonkun 5 vuotta pystyssä. Mielestäni kaunis, käyn sitä aina välillä ihailemassa kun Savossa kotona käyn.

elina kirjoitti...

Upea lahja. Minä en ymmärrä kasvivärjäyksestä mitään, mutta vanhoja pellavalakanoita olen käyttänyt moniin käsitöihin ja värjännyt nappiväreillä.
Jos on tahroja, kostuta tahran kohta ja hankaa siihen sappisaippuaa. Pellava kestää hyvin jopa keittämisen, joten voit pestä koneessa kuumassa, mutta älä linkoa, linkouksesta voi jäädä viiruja kankaaseen kuumassa pesussa. Kuivata ulkona, saat jopa vähän valkaistua niitä. Jos lakanat ovat kovasti kellastuneet, liota kloriitissa isossa saavissa, kylmässä vedessä. Noin 1/2dl viiteen vesilitraan ja pistä koneeseen ilman pulveria 60asteeseen. Olen liottanut parikin tuntia, jos ovat hyvin kellastuneet. Kloriitin korvaa pesu talvella, kevättalvinen hanki ja aurinko valkaisee mukavasti, mutta eihän sitä malta odottaa. Minulla on miehen mummon kutomista pellavalakanoista tehty hihaton tunika ja ytstävälläni on pellavahame, kyllä niistä voi vaatteitakin tehdä ja olen tehnyt tuolin irtopäällisen ja istuintyynyja ja sohvatyynyja, joissa on virkattu pitsi. Merkkauspohjina ne ovat upeita.
Ps. tulin tunti sitten mereltä, on totisesti ollut tuulinen loma:D