lauantai 30. toukokuuta 2015

Koivu

Koivu tuo mei suomalaisten oma puu, jonka valkiast runkosest  mummomme ottiit ainekset tuokkosiin, ja taatot puno jalkineita ja konttei.Sen oksit tehyl vastal ,saunan lempiäs löylys kippeit jäsenii hauvottii ja kylvetettii. Sen runkoo vaste neitoset kesä illoin nojasiit haaveillen sulhasist.


Miult jääp virsut ja kontit tekemättä, sulhanenkii on jo kymmenii vuosii olt olemas, tuokkonen ja vasta saattaa just syntyy, mut jottai miekii sain koivust issellein. Nimittäin ihanaa värrii lankoihi.
Ikämies ko justiisa tekkee talven puit ja rojautti yhen koivun nur ni mie sit het riipiää lehtii.
Kolme ämpärillist niit tul riivittyykii. Niit sit keittelin ja täs tulokset


ja niiko ain ennekii ni kuviin pienenys tuol paint ohjelml muuttaa värilöit.
Oikiast tuos vasemmal on syvän keltaist keskel vihriää, sellast just kuivahtanneen ruohon vihriää ja oikial  sit vaaliampaa keltast. Kokonaismäärä on 900 rammaa lankaa.
Nuist sit syksyl ja talvel tehhää peittoloit.

Sit se pakolline puutarhakuva,

Viimiset narsissit kukkiit saskatonin juures. Tuo paikka männoo kesäl remonttii, het ko narsissit on kukkineet ni ikämies saap alkaa kaivamaa. Tuos on niin kauhiast kieloi, joita mei mäel on ihan riesaks ast, ja muutakii rikkaruohoo.

Oikei mukavaa toukokuun viimist lauvantait ja kiitos kaikist kommenteist.
Nyt ko alotettaa kessää, ni mie päivitän bloggii vaa kerran viikos, ain torstain tai perjantain.
Sit syksyt palataa taas kahtee kertaa viikos.

30 kommenttia:

Kissa-akka kirjoitti...

Ihana koivutarina! Ja hyvää huumoria!

Tanni Kotipellolla.. kirjoitti...

Koivusta on moneksi..ihanaa kerrontaa<3

mummeli kirjoitti...

Paljon on koivuista hyötyä. Minulta juuri viimeinen koivu pihastani kaadettiin pois, oli vähän kuin pakko kun juuret alkoivat kivijalkaa murtamaan, liian lähellä rakennusta. Minä vaan en osaa sitä muuten hyödynbtää kuin polttopuita siitä saa.
Oikein hyvää pian koittavaa kesäkuuta.

Kukkaiselämää kirjoitti...

Monipuolinen puu. Kauniit langat jälleen! Aurinkoista viikonloppua!

Sude kirjoitti...

Vanhoissa suomalaisissa elokuvissa Kaisu-piika aina juoksee koivumetsässä, nojaa sitten koivunrunkoon, missä renkipoika saa kiinni ja alkaa pussailemaan. Siinä syy miksi en lapsena tykännyt Kaisu nimestäni =)
Nyt minullakin on oma koivu. Istutin sen lupaa kysymättä vuokrarivitaloni pihaan, vartioin vuosia ja nyt se on jo iso puu ja luo ihanan varjon pienelle pihaläntilleni. Talvella siinä roikkuu linnunruokaa ja lyhtyjä, oma puuni ♥

Johanna N / Ihan Oikea Blogi? kirjoitti...

Ihania lankoja ♥ mä haluaisin kans joskus kokeilla langan värjäystä. Tekisin siitä sit jonkun ihanan villapaita itselleni. Leppoisaa viikonloppua täältä sohvan uumenista =) Mä otan nyt tirsat =)

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥kauniita lankoja! Minun isäni teki virsuja, kontteja, tuokkosia...pienenä ollessani meillä tehtiin pääsiäisen mämmi aina tuohisiin astioihin, ja hyvää oli :)♥

ArmiL kirjoitti...

Koivun kyljestä voi kerätä sitä helposti irtoavaa ns. jäkälää vai mitä se onkin, sillä saa hyvää keltaista, keittoaika on pitkä kylläkin, langat ovat olleet siellä seassa kun olen värjännyt, puretetta ei tarvita lainkaan.

Irma kirjoitti...

Koivu on kyllä kaunis puu valkoisiin runkoin Kauniita lankoja olet värjänyt:)

Vanha rouva kirjoitti...

Ja minä kun vasiten hain kieloja, jotta saan niitä kukkapenkkiin leviämään?!

Sussi kirjoitti...

Upean värisiä lankoja!

Amalia kirjoitti...

Voi lankojen värjäystä miekii haluaisin oppii.

marja-terttu kirjoitti...

Koivo on ku Juhannusena ☺
Maharottoman komeeta lankoja oot saanu färiättyä. Tykkään oikeen palio ☺☺
Hyvää viikonloppua Sulle Kosotäti ♪☺

Irmeli kirjoitti...

On ne suomen koivut hyödyllisiä ja ihania. En oo tullut aateltua, että niistä väriainettaki sais...hmmm, mulla vanha pata pihalla. Mutta eikös kieloja pitäis suojella? Noh, kai niilläkin rajansa, meijänkin tienoo aikalailla kielojen valtaama.

Ihanata kesäkuun alkua :)

Kankuritar kirjoitti...

Koivunlehdet antavat kauniin, hempeän värin. Meidän pihassa on myös koivu, joka on kasvanut ihan liian suureksi ja minulla on sellainen pito, että se on kaadettava pois. Saa nähdä mitä puoliso on asiasta mieltä. Kiitos kivasta tarinastassi ja hyvää alkanutta kesää sinulle.

Tarina kirjoitti...

Koivu antoi hienot värit lankoihin.
Kaunista kesää ja pirteää mieltä!

Virpi kirjoitti...

Ihania luonnonvärisiä lankoja oot saanut koivun avulla :)

Väkertäjä kirjoitti...

Hauska juttu. KOivusta(kin) on moneksi.

Unknown kirjoitti...

Ihana postatus koivusta siitä on moneksi käyttötarkoitukseltaan.Ja voi että, miten kauniit langat oot saanut.Siellä pata porisee taitaa päivittäin =) Siulla on kyllä komeet kukkapenkit.Aurinkoista viikkoa!!!

Marle kirjoitti...

Lankojen värjäys olisi kyllä kiintoisaa puuhaa. Kaunis puutarha sinulla on.

intsu kirjoitti...

Kivoja värejä kasveilla saa. Minunkin pitäis kerätä kasveja. meillä koulun puolesta on heinäkuulla kasvivärjäystä yksi viikonloppu. Ajattele,minä väripatojen äärellä,voi huh,huh, mitähän siitäkin tulee!

Kivipellon Saila kirjoitti...

Koivusta on moneksi, jos osaa ja viitsii, teillä osataan ja viitsitään! Upeita lankoja värjäsit! Niistä on kiva kullalle sukkia neuloa kun talvi puskee päälle ja vilu hiipii nurkkiin! Vai on teillä kieloja riesaksi asti...ostin niitä lisää, punaisia!

Nummentonkija kirjoitti...

Ihania lankoja olet värjännyt! Minä ostin kerran oppikirjan värjäyksestä, mutta harjoittelu jäi teoriatasolle! (Moni muu asia tuppaa jäämään!)
Koivu on hieno puu kaikenikäisenä ja kaikkina vuodenaikoina. Saunominen ilman vihtaa ei tunnu miltään. Vihtoja meillä tehdään joka lauantaiksi.
Kielot ovat ihania myös, Suomen kansalliskukkia. Kamalia (rikkaruohoja) myös, jos pääsevät juurtumaan ei toivottuun paikkaan. Minä istutin nuorena tietämättömänä niitä pitkin kivikkorinnettäni ja olen ihan hukassa niiden kanssa!
Niitä pitää laittaa kasvamaan sellaiseen paikkaan, mistä eivät pääse liikaa leviämään ja mieluiten "juurimattokarsinaan". (Siitäkin ne läpi menevät!)
(Varoitukseksi Vanhalle rouvalle ja Kivipellon Sannalle.)

Tuula - Villatuta kirjoitti...

Oikein aurinkoista kesää sinulle:)

Tuula - Villatuta kirjoitti...

Oikein aurinkoista kesää sinulle:)

PurppuraPerhonen kirjoitti...

Kesä ja koivut <3 Leppoisaa kesää sinulle!

*VEKKI* kirjoitti...

Koivusta valutettiin myös mahlaa, sitä terveyseliksiiriä. Hieno väri tuli lankoihin. Tosi nätti puutarhakuva.

Helmi kirjoitti...

Voi hitsin hitsi, kun on ihania nuo itte värjätyt langat. Kade olen kun itellä ei riitä aika opetella.

Lisbet kirjoitti...

Lanka on kaunista ja pihassa kukkia paljon

Väkertäjä kirjoitti...

Niin sointuvat hyvin nuo langat ympärillä olevaan luontoon. Kirsikankukat ovat niin ilo silmälle, samoin kuin omenankukatkin ja ja ja - kaikki muutkin :)